A duguláselhárítás nem csak a baj esetén fontos

0
203
konyhai lefolyó és csap

A duguláselhárítást gyakran akkor vesszük igénybe, amikor már teljesen eltömődött a lefolyó, és térdig állunk a koszos vízben. Pedig a különféle torlódások kialakulása folyamatos, és a rendszeres megszüntetésük nem csak a pénztárcánk miatt fontos. A tiszta és fertőtlenített lefolyó ugyanis egészségesebb környezetet teremt, és kihat az egész családunk életére.

Hogyan alakulnak ki a különféle dugulások?

A dugulás a tévhitekkel ellentétben nagyon könnyen kialakul, hiszen csak a tiszta víz nem tartalmaz olyan anyagokat, melyek elakadhatnak a rendszerben. A konyhában az ételmaradékok, a lefolyóba öntött zsír és olaj, illetve a kávézacc okozza a legnagyobb problémát. Ha folyamatos a csatornaszag a lakásban, akkor érdemes a konyhában körbe nézni.

A fürdőszobában a WC is eldugulhat, ennek oka főleg a beleesett idegen tárgy, sokszor a WC illatosító, illetve a vízspórolás, amikor az öblítés hiánya miatt képződnek torlódások. A koszos és dugulásokkal küszködő vécé nem csak fertőzéseket okozhat, de állandó bűzbe vonthatja a lakást. A WC duguláselhárítás is egy olyan feladat, amiről rendszeresen gondoskodnunk kell.

Házi módszerek a dugulás elhárítására

Attól függően, hogy hol jelentkezik a dugulás, és milyen mértékű, magunk is megpróbálkozhatunk a megoldásával. A WC duguláselhárítása trükkös lehet, mivel, ha elkezdjük piszkálni a beleakadt tárgyat, azzal mélyebbre nyomhatjuk, és olyankor már csak a szakember segíthet, aki le fogja szerelni a wc-t.

A konyhai dugulások feloldása egy fokkal könnyebb, első körben érdemes egy fazék vizet forralnunk, majd, amikor már lobog, beleönteni a lefolyóba. Persze a forrázás veszélyére vigyázni kell, de a tűzforró víz feloldja a zsíros dugaszokat, és átjárhatóvá teszi a csatornarendszert. Ezt amúgy hetente egyszer érdemes megcsinálni, és akkor biztos nem alakul ki torlasz, a forró víz meg elpusztít minden vírust és baktériumot a lefolyóban. Citromlevet vagy ecetet is önthetünk hozzá, ezek mind évszázadok óta ismert természetes fertőtlenítő szerek.

A forró víz a fürdőszobában is beválhat, ahol a szappan- és tusfürdő maradványok képezhetnek dugulást a hajszálakkal. A lefolyóba szódabikarbónát töltve, és rá ecetet adagolva pedig aktív hab képezhető, mely kiterjedése közben elháríthatja a dugulást, és fertőtlenítheti a felületet.

Ha viszont ezek a dolgok nem jönnek be, akkor mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk. Az ország keleti részén, mint például Debrecenben, a duguláselhárítás bár kicsit olcsóbb, de azért jelentőt tételt ad ki. A WC duguláselhárítása például 10000-20000 Ft-ba is kerülhet, míg a kád vagy kézmosó duguláselhárítása 6000 és 15000 Ft között alakulhat.

Az árak magasabbak a nyugati országrészen, a womás csatornatisztítás Pécsen 17000 Ft-tól kezdődik, a mosogató duguláselhárítása pedig 7000 és 15000 Ft között változhat. Helyi szinten nincs eltérés az árazásban, például a pécsi Mecsekoldali vagy az Uránvárosi városrészeken is megegyeznek a díjtételek.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét