A napozás veszélyei

0
501

Az idő végre nyáriasra fordult és sokunknak most még nagyobb feltöltődést jelent a megváltozott élethelyzetben, hogy a napsütés által új energiát kaphassunk a mindennapokba. Az óvatosság viszont nem árt, hiszen a napnak már komoly ereje van, rövid idő alatt akár le is éghetünk. Bármennyire is örülünk a napsugarak varázsának, a napozás veszélyei mindenképpen figyelemre méltóak.

A napvédő krém használatára már biztos figyelsz, hiszen oly sok fórumon hallani fontosságáról és a bőrrák megelőzésében való szerepéről. De mit tudsz a bőr fényérzékenységéről? A napozás veszélyei közül ez a leggyakoribb. Onnan ismerheted fel, hogy a napozás utáni órákban a bőröd kipirosodik, megduzzad, viszketni kezd, esetleg pici hólyagok is megjelennek rajta.
A toxikus fényérzékenység sajnos bárkin és bármikor kialakulhat és a legrosszabb az, hogy visszatérő tünetekkel kell számolnod, ha egyszer megjelennek. Akár évekig is kínlódhatsz tőle. Mit tehetsz ellene? Természetesen használj fényvédő krémet napozáson kívül is, akárhányszor huzamosabb ideig tartózkodsz a szabad levegőn. Vannak fényérzékenységre hajlamosító anyagok, amiket érdemes kerülnöd a napozások alkalmával, vagy ha a tünetek egyszer már megjelentek.

Fényérzékenységre hajlamosít:

  • Növények, mint: krizantém, őszirózsa, dália, napraforgó.
  • Zöldségek, mint:petrezselyem, sárgarépa, paszternák, zeller, ánizs, édeskömény, egyes citrusfélék.
  • Bergamottolaj tartalmú parfümök, kozmetikumok, vegyszerek.
  • Bizonyos gyógyszerek: nyugtatók, diabéteszt kezelő tabletták, vizelethajtók, gyulladásgátlók, szívritmust szabályozók, antibiotikumok.

Vizsgáltassuk ki

A napozás veszélyei feltételezik a szűrést, kivizsgálást is. A bőrrák kiválóan szűrhető és az egészségbiztosítás gyors magánorvosi ellátás keretében fedezheti is a rendszeresen ismétlődő szűrővizsgálatot.
A fényérzékenység kivizsgálásával sem érdemes várni, egészségbiztosítás segít elkerülni a hosszú várólistát.

Veszélyes napozni bizonyos betegségek esetén

Gyakran pont az ellenkezőjét állítják, mégis tény, hogy az autoimmun bőrbetegségek, mint az ekcéma is, romlanak a napozás hatására.
Ezen kívül van egy másik jellegzetes napfény hatására romló bőrprobléma, a Mallorca-akné, főleg ilyenkor nyár elején. Könnyen felismerhető az arcon, dekoltázson megjelenő hatalmas pattanásokról, amiket a fiatalok általában nagy riadalommal fogadnak és fogalmuk sincs róla, hogy csupán az oly jóleső napozás veszélyei ellen használt naptej okozza.
Amennyiben friss sérülés, a közelmúltban keletkezett műtéti heg, esetleg tavasszal elvégzett szépészeti beavatkozás után vagyunk, jó ideig, lehetőleg 1 hónapig még fényvédővel se napoztassuk az érintett területet, mert barna folt alakul ki a helyén, ami később is megmarad.

A napozás veszélyei ellenére bőven akadnak a napozásnak előnyei is, csak figyeljünk oda arra, hogy inkább 11 óra előtt és 16 óra után napozzunk és tartsuk be a fokozatosságot, szoktassuk hozzá bőrünket a naphoz.

Forrás: https://dokitokosan.hu/a-napozas-elonyei/

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét